گردشگری کشاورزی نوآورانه؛ فرصتی برای حفاظت از منابع آب و خاک، سازگاری با تغییرات اقلیمی و افزایش تاب‌آوری جوامع روستایی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1256-SCWMCCAN (R1)
نویسندگان
کارشناس سازمان ملی استاندارد ایران، مسئول گروه محیط زیست، توسعه پایدار و امور فناوری سازمان جهاد کشاورزی استان یزد
چکیده
به عنوان راهکاری نوین برای افزایش تاب‌آوری جوامع روستایی در برابر تغییرات اقلیمی و حفاظت از منابع آب و خاک تغییرات اقلیمی، گردشگری کشاورزی پیشنهاد شده است. این مقاله به بررسی نقش گردشگری کشاورزی در ارتقای تاب‌آوری جوامع روستایی در برابر تغییرات اقلیمی و حفاظت از منابع آب و خاک می‌پردازد. در این رابطه با توزیع پرسشنامه‌ای بین١٧٠ نفر از کارشناسان کشاورزی و گردشگری به عنوان نمونه جامعه‌ آماری، میزان تاب‌آوری جامعه روستایی در برابر تغییرات اقلیم و کمبود منابع آب و خاک با راهکار گردشگری کشاورزی بررسی شد. از آمار توصیفی‌ و استنباطی‌ برای‌ توصیف‌ دادهها، از آزمونهای‌ ناپارامتری‌ دوجمله‌ای‌ و رتبه‌بندی‌ فریدمن‌ برای‌ بررسی‌ سؤالات و از نرمافزار تحلیل‌ آماری‌ SPSS26 در سطح‌ معناداری‌ 05/0 برای‌ تحلیل‌ نتایج استفاده شد. نتایج‌ آزمون دوجمله‌ای‌ مطلوبیت‌ درجه‌ تأثیر مؤلفه‌ها را نشان داد. پتانسیل‌های گردشگری کشاورزی در افزایش تاب‌آوری جوامع روستایی در برابر تغییرات اقلیمی، حفاظت از منابع آب و خاک، از طریق تنوع‌بخشی به اقتصاد روستایی، ایجاد فرصت‌های شغلی، ارتقای آگاهی عمومی و مشارکت مردم در حفاظت از منابع طبیعی با آزمون فریدمن‌ مشخص‌ شد. با بررسی چالش‌ها و ملاحظات مرتبط به توسعه پایدار گردشگری کشاورزی، از جمله اثرات زیست‌محیطی، مسائل اجتماعی و فرهنگی، نیاز به برنامه‌ریزی و مدیریت صحیح اشاره شد. در نهایت، بر اساس یافته‌های پژوهش، راهکارها و استراتژی‌هایی برای توسعه پایدار گردشگری کشاورزی با هدف افزایش تاب‌آوری جوامع روستایی در برابر تغییرات اقلیمی و حفاظت از منابع آب و خاک ارائه شد.
کلیدواژه ها
 
Title
innovative agricultural tourism; An opportunity to protect water and soil resources, adapt to climate change and increase the resilience of rural communities
Authors
Mohammad Dashti Ardakani
Abstract
Agricultural tourism has been proposed as a new solution to increase the resilience of rural communities against climate change and to protect water and soil resources from climate change. This article examines the role of agricultural tourism in promoting the resilience of rural communities against climate change and protecting water and soil resources. In this regard, by distributing a questionnaire among 170 agricultural and tourism experts as a sample of the statistical population, the level of resilience of the rural community against climate changes and lack of water and soil resources was investigated with the agricultural tourism solution. Descriptive and inferential statistics were used to describe the data, binomial non-parametric tests and Friedman's ranking were used to examine the questions, and SPSS26 statistical analysis software was used at a significance level of 0.05 to analyze the results. The results of the binomial test showed the desirability of the degree of influence of the components. The potentials of agricultural tourism in increasing the resilience of rural communities against climate change, protecting water and soil resources, through diversifying the rural economy, creating job opportunities, promoting public awareness and people's participation in the protection of natural resources were determined by Friedman's test. Finally, based on the findings of the research, solutions and strategies were presented for the sustainable development of agricultural tourism with the aim of increasing the resilience of rural communities against climate change and protecting water and soil resources.
Keywords
Agricultural tourism, resilience, Climate Change, water and soil resources, Sustainable rural development