حفاظت و بهرهبرداری منابع ژنتیکی در مواجهه با تغییرات اقلیمی
پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1222-SCWMCCAN
نویسندگان
1مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی کشور
2موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
3رئیس مرکز ملی مدیریت منابع ژنتیکی کشاورزی و منابع طبیعی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج،ایران
چکیده
تغییرات اقلیمی، از جمله افزایش دما، کاهش بارندگی، و تغییر در توزیع مکانی و زمانی بارش، تغییر در نوع بارش و نزولات جوی، و تغییر در دمای روزانه، شبانهروزی و دمای حداقلی و حداکثری، بر تنوع ژنتیکی، پوشش گیاهی، و قابلیت کشت و کار محصولات کشاورزی در مناطق مختلف تاثیر میگذارد. این تغییرات اثرات گستردهای بر تنوع زیستی، از جمله تغییر در پراکندگی گونهها، چرخه زندگی، پویایی جمعیتها، ساختار و عملکرد زیستبوم دارد. بنابراین بشر برای مدیریت منابع ژنتیکی جهان برای غذا و کشاورزی با چالشی بزرگ روبروست، زیرا تغییرات اقلیم بر منابع ژنتیکی تاثیر میگذارد و منابع ژنتیکی به عنوان مولفههای اصلی پایداری، انعطاف پذیری و سازگاری در سیستمهای تولید، امنیت غذایی، معیشت و ارائه خدمات زیستمحیطی میباشند که در کاهش و سازگاری با تغییرات اقلیم نقش کلیدی دارند. تنوع ژنتیکی با تقویت توانایی تابآوری شرایط سخت، موجبات سازگاری با تغییرات اقلیم را فراهم میسازد، اما خود تحت تاثیر تغییر اقلیم قرار میگیرد. بنابراین، مطالعه آثار و کاهش اثرات زیانبار تغییرات اقلیم و بهرهگیری از تنوع ژنتیکی برای حفظ و استفاده پایدار از منابع ژنتیکی در پاسخگویی به شرایط در حال تغییر ضروری است. با توجه به اهمیت بخش کشاورزی، مطالعات عمیقتر در مورد پیامدهای مختلف ناشی از تغییر اقلیم بر تنوع زیستی کشاورزی و طراحی راهکارهای سازگاری به حفظ دراز مدت امنیت غذایی کشور کمک خواهد کرد.
کلیدواژه ها
Title
Conservation and Utilization of Genetic Resources in the Face of Climate Change
Authors
Parizad Mavandi, Shirin Mahmoodi, Masoumeh Pouresmael, Mostafa Aghaee
Abstract
Climate change, including temperature increase, precipitation decrease, changes in the spatial and temporal distribution of rainfall, changes in the type of precipitation and atmospheric conditions, and alterations in daily and nightly temperatures, as well as minimum and maximum temperatures, have an impact on genetic diversity, vegetation cover, and the feasibility of agricultural production in various regions. These changes have wide-ranging effects on biodiversity, such Changes in species distribution, life cycles, population dynamics, and ecosystem structure and function. Therefore, humanity faces a significant challenge in managing global genetic resources for food and agriculture, as climate change affects genetic resources, which serve as key components of stability, flexibility, and adaptability in production systems, food security, livelihoods, and environmental services, playing a crucial role in mitigation and adaptation to climate change. Genetic diversity enhances the resilience to harsh conditions, facilitating adaptation to climate change, yet it is itself influenced by climate change. Hence, studying the impacts and mitigating the detrimental effects of climate change and utilizing genetic diversity to sustainably use and conservation and utilization of genetic resources in response to evolving conditions is essential. Given the importance of the agricultural sector, deeper studies on the various implications of climate change on agricultural biodiversity and designing adaptation strategies will aid in long-term food security preservation for the country.
Keywords
food security, Climate Change, genetic diversity, Management of genetic resources