رویکردهای استفاده از قابلیت‏های محلی برای پایداری کشاورزی و منابع طبیعی استان کرمانشاه در شرایط تغییرات اقلیمی

پذیرفته شده برای پوستر
کد مقاله : 1180-SCWMCCAN (R1)
نویسندگان
1مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرمانشاه، ایران
2عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه
چکیده
پیامدهای تغییر اقلیم در قالب سیل، فرسایش خاک، خشکسالی، تشدید شیوع آفات و بیماری‏های گیاهی، تنش‏های دمایی بطور جدی بخش کشاورزی را آسیب‏پذیر ساختعه است. در چنین شرایطی تاب‏آوری کشاورزی و معیشت کشاورزان (به‏ویژه کشاورزان خرد) مستلزم تحول فعالیت‏های کشاورزی، صنعتی و الگوی زندگی است. دلیل این امر این است که تغییر اقلیم بحرانی فراگیر است که همه ابعاد و زوایای زندگی را بطور عام تحت تاثیر قرار می‏دهد. فشارهای اقتصادی، افزایش هزینه‏های تولید، تحمیل مهاجرت‏های اجباری، پدیده وقوع گرد و غبار و تشدید بیماری‏های ریوی و قلبی از این جمله این وضعیت است. در استان کرمانشاه مهمترین عوامل تهدیدکننده پایداری کشاورزی و منابع طبیعی در دو بخش طبیعی (سازندهای مارنی، اراضی شیبدار و تنشهای اقلیمی) و انسانی (تغییر کاربری اراضی، کاهش سرانه سطح اراضی کشاورزی مرغوب و شخم متداول) است. در بخش کشاورزی بهره‏گیری از توان و قابلیت‏های محلی به همراه بهره‏برداری پایدار از منابع آب، خاک و پوشش گیاهی رویکردی مهم و کارساز در این زمینه است. این فرصت‏ها و تهدیهای آن در ده بخش زراعت، باغبانی، دامپروری، گیاهان دارویی، منابع خاک، سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی، زیرساخت‏های اداری، منابع آب، کیفیت محصولات کشاورزی و اکوتوریسم موضوع این مقاله است. این مقاله از نوع مروری و مبتنی بر تجربیات و مطالعات میدانی نویسندگان است.
کلیدواژه ها
 
Title
Approaches to climate change adaptation for sustaining agriculture and natural resources based on local capabilities in Kermanshah province, Iran
Authors
Mosayeb Heshmati, Mohammad Gheitury
Abstract
The climate change impacts mainly flood, soil erosion, drought stress, prevalence of plant pests and disease, seriously causes the agricultural sector vulnerable. Consequently, the resilience of agriculture and the livelihood of farmers (especially smallholder farmers) require the transformation of agricultural, industrial and lifestyle activities. The reason for this is that climate change is a predominant crisis that affects all live dimensions in general. Some of these hits include economic pressures, increase in production costs, migrations, dust phenomenon, and the aggravation of lung and heart diseases. In Kermanshah province, the most important factors threatening the sustainability of agriculture and natural resources are natural factors (marl formations, step sloping lands and climatic stresses) and human induced factors (land-use change, per capita reduction in agricultural land and conventional tillage practice). In the agricultural sector, the use of local inhabitant capabilities along with the sustainable use of water resources, soil and vegetation is an important and effective approach in this field. These opportunities and threatening factors can be found in ten sectors including agronomy, orchard, animal husbandry, medicinal plants, soil resources, organization of agricultural engineering, administrative offices and infrastructures, water resources, agricultural products and ecotourism. This article is a review based on the experiences and field studies of the authors.
Keywords
Conventional Tillage, Land-use Change, Marl Formations, Water resources