طراحی سامانه ملی رصد امنیت غذایی در شرایط تغییرات اقلیمی: ابزاری برای ارتقاء تاب آوری امنیت غذایی

پذیرفته شده برای ارائه شفاهی
کد مقاله : 1103-SCWMCCAN (R2)
نویسندگان
1دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی تهران
2موسسه پژوهشهای برنامه ریزی، اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی
3دانشگاه علوم پزشگی تهران
4دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده
امنیت غذایی و تغییرات اقلیمی دو موضوع پیچیده هستند که عوامل بسیاری در پیدایش آنها نقش دارند. از سویی، گرمایش جهانی بر همه پیشرانهای دخیل در چهار مولفه امنیت غذایی (فراهمی، دسترسی، قابلیت استفاده بدن از غذا، ثبات و پایداری غذا) تاثیر دارد. با توجه به اهمیت پیش نگری تاثیر تغییرات اقلیمی برامنیت غذایی بعنوان یکی از اهداف توسعه پایدار، مطالعه حاضر به منظور تهیه سامانه ملی امنیت غذایی در شرایط تغییر اقلیم و ارائه نتایج آن برای سیاستگذاری امنیت غذایی کشور طراحی و اجرا گردید. به این منظور، با استفاده از مدل پویائیهای سیستم و طراحی زیر سیستمهای تغییرات اقلیمی، و4 مولفه امنیت غذایی تاثیر رویدادهای حدی اقلیمی 7 متغیر (5 رویداد حدی و میانگین دما و میانگین بارش سالانه) بر 54 متغیر شناسایی شده در امنیت غذایی ایران تا سال 1440 پیش نگری شد. محاسبات با بکارگیری هوش مصنوعی و ترسیم روابط غیر خطی طی مدلسازی انجام شد. سپس سناریوهای مختلف با محاسبه تاثیر مهمترین رویدادهای حدی اقلیمی بر مولفه های امنیت غذایی طراحی گردید. نتایج نشان داد، سناریو روند حاضر، بیانگر کاهش امنیت غذایی بوسیله رویداد های حدی اقلیمی شایع ( خشکسالی و سیل) است بطوری که در آینده ، پایداری امنیت غذایی روند نزولی را نشان داده و امنیت غذایی ایرانیان تهدید خواهد شد.بطور کلی می توان گفت، سیاستگذاری مبتنی بر شواهد به منظور ارتقاء سیاستهای کنونی پایداری امنیت غذایی در شرایط تغییرات اقلمی و حفظ منابع آب، خاک و گونه های زیستی در کشور ایران ضروری است.
کلیدواژه ها
 
Title
National early warning system development of Food Security under Climate Change: A tool to improve food security resilience
Authors
Ramesh Allipour-Birgani, Amirhossein Takian, Ali KianiRad, Hamed Pouraram, Seyed Abolghassem Djazayeri
Abstract
Introduction: Climate change and food security are two wicked problems with different drivers. The global warming affects on four components of food security (food availability, food accessibility, food utilization, food stability and sustainability) and their drivers.
Objectives: development the early warning system to assessment the effects of climate change on food security and to presents the projections and policies for national decision making.
Methods: applied system dynamics model to design sub systems of four dimensions of food security and climate change. We identify 54 drivers of food security in Iran, then using artificial intelligence to revealed the projection and scenarios of the effects of climate change on food security up to 2050.
Results: the current scenario showed that, the downward trend in food security under climate extreme events (drought, flood) in Iran up to 2050. Therefore, the food sustainability dimension is more threaten by climate change in Iran.
Conclusion: evidence-based policy reform is necessary to improve the national decision making of food security and sustainability of water, soil, bio diversity resources.
Keywords
Climate Change, food security, early warning system, system dynamics,, resilience